Meatoplasty

  • Introduction
  • F.A.Q.
  • Results
The surgical technique of “Meatoplasty” is made by opening the meatus, widening the urethral lumen by applying a skin or oral graft. There are three basic types of Meatoplasty

  • Meatoplasty using skin flap. Using this technique, the urethral meatus is augmented using a penile skin flap (figure 1).
  • Meatoplasty with oral mucosal graft. Using this technique, the urethral meatus is augmented by a transplant of an oral graft (figure 2).
  • Meatoplasty with skin graft. Using this technique, the urethral meatus is augmented by a transplant of a skin graft.

Figure 1

Figure 2

The surgical technique of Meatoplasty is generally suggested in the following cases:

  • patients with meatal urethral strictures.
1. Question: Can the surgical procedure be performed with full coverage by the National Health Care System?
Answer: Yes.


2. Question: What kind of anesthesia is used for this surgery?
Answer: General anesthesia without oro-tracheal or nasal tube.


3. Question: How many hours does the surgery take?
Answer: About 1 hour.


4. Question: Are there any risks concerning erection, fertility and urinary incontinence after the surgery?
Answer: No, there aren’t.


5. Question: How many days of hospital recovery are expected following the surgery?
Answer: In general, from 3 to 5 days.


6. Question: How long will I have to use a catheter after the surgery? Is it painful to use the catheter?
Answer: The catheter must stay in place for two weeks after the surgery. The catheter is well tolerated because of its small diameter.


7. Question: Are there any particular recommendations during convalescence?
Answer: During convalescence, the use antibiotics until the catheter is removed is suggested. Avoiding long car trips, as well as heavy labor and sexual and sports activities are also suggested.


8. Question: When will I be able to resume my working, sexual and sports activities?
Answer: All these activities can be gradually resumed about 15 days after the removal of the catheter.


9. Question: Can I ride a bike or a motorcycle immediately after the surgery?
Answer: Yes.


10. Question: What kinds of foods and drinks should be avoided after the surgery?
Answer: No one.