Augmented anastomotic repair using ventral oral mucosal graft

  • Introduction
  • Articles
  • F.A.Q.
  • Results
The surgical technique of “End-to-end anastomosis” is made by transecting the urethra at the level of the stricture site, removing the scar tissue and performing a direct anastomosis between the two urethral edges. This surgical technique is one of the fist operations described in the repair of urethral strictures

Figure 1

Figure 2

Figure 3

Figure 4

Basically, there are two basic types of End-to-end anastomosis:

  • End-to-end anastomosis. Using this technique, the scar tissue involving the stricture is completely removed and the new urethral lumen is made on healthy tissue with an adequate caliber (figures 1,2).
  • End-to-end anastomosis with skin or oral mucosal graft. Using this technique, the scar tissue involving the stricture is completely removed and the new urethral lumen is made on healthy tissue with an adequate caliber over the graft (figures 3,4).

 

The surgical technique of End-to-end anastomosis is generally suggested in the following cases:

  • patients with traumatic bulbar urethral strictures, not more than 2 cm in length.
  • patients who had undergone previous failed surgical attempt to repair urethral strictures showing a recurrent fibrous stricture not more than 2 cm in length.
Article n° 1
Barbagli G., Guazzoni G., Lazzeri M.
One-Stage bulbar urethroplasty: Retrospective analisys of the results in 375 patients
Eur Urol 2008; 53:828 – 33

Objective: To review the outcome of bulbar urethroplasty using one-stage surgical techniques.
Methods: Of 375 patients, who underwent one-stage bulbar urethroplasties, 165 patients (44%) underwent anastomotic repair (AR), 40 (10.7%) underwent augmented anastomotic repair (AAR) using penile skin grafts (PSGs) or oral mucosal grafts (OMGs), and 170 (45.3%) underwent onlay grafting techniques (OGTs) using PSGs or OMGs. Clinical outcome was considered a failure when any postoperative instrumentation was needed. The chi(2) and Fisher’s exact test for categorical data were used. The sample size of 375 patients provides a statistical power (1-beta) of 99% at alpha=0.05; p<0.05 was set as significant.
Results: The average follow-up was 53 mo. Of 375 cases, 313 (83.5%) were successful and 62 (16.5%) failures. Of 165 ARs, 150 (90.9%) were successful and 15 (9.1%) failures. Of 40 AARs, 24 (60%) were successful and 16 (40%) failures. Of 170 OGTs, 139 (81.8%) were successful and 31 (18.2%) failures. The AR showed statistically significant higher success rate compared to OGT (p=0.023) and AAR (p=0.0001). Of 47 PSGs, 28 (59.6%) were successful and 19 (40.4%) failures. Of 163 OMGs, 135 (82.8%) were successful and 28 (17.2%) failures. This difference was statistically significant (p=0.002).
Conclusions: One-stage bulbar urethroplasties showed an overall 83.5% success rate. The AR showed the higher success rate compared to the OGT or AAR. OMGs (82.8% success rate) perform statistically better than PSGs (59.6% success rate).
1. Question: Can the surgical procedure be performed with full coverage by the National Health Care System?
Answer: Yes.


2. Question: What kind of anesthesia is used for this surgery?
Answer: General anesthesia with nasal intubation.


3. Question: How many hours does the surgery take?
Answer: About 2 hours.


4. Question: Are there any risks concerning erection, fertility and urinary incontinence after the surgery?
Answer: No, there aren’t.


5. Question: How many days of hospital recovery are expected following the surgery?
Answer: In general, from 5 to 7 days.


6. Question: How long will I have to use a catheter after the surgery?
Answer: The urethral catheter must stay in place for four weeks after the surgery, when the first post-operative voiding urethrography is done.


7. Question: Are there any particular recommendations during convalescence?
Answer: During convalescence, the use antibiotics until the catheter is removed is suggested. Avoiding long car trips, as well as heavy labor and sexual and sports activities are also suggested.


8. Question: When will I be able to resume my working, sexual and sports activities?
Answer: All these activities can be gradually resumed about 30 days after the removal of the catheter.


9. Question: Can I ride a bike or a motorcycle immediately after the surgery?
Answer: It is not recommended to ride bikes, motorcycles or horses after the surgery.


10. Question: What kinds of foods and drinks should be avoided after the surgery?
Answer: Beer and sparkling wines should be avoided, as well as large quantities of chocolate, cocoa, nuts and shellfish.