Lichen sclerosus – Circumcision

  • Introduction
  • F.A.Q.
  • Results
Lichen sclerosus cause destructive scarring that can lead to urinary and sexual problems and a decrease of quality of life. Symptoms are pruritus and soreness, difficulty in retracting the foreskin and a poor urinary stream. Examination shows typical flat, atrophic, ivory to white colored papules that coalesce in plaques of varying sizes, commonly with a non-retractile prepuce and meatal stenosis.

ls-circoncisione1 ls-circoncisione2 ls-circoncisione3 ls-circoncisione4
1. Question: Is the surgical procedure fully covered by the National Health Care System?
Answer: Yes.


2. Question: What kind of anesthesia is used for this surgery?
Answer: General anesthesia without oro-tracheal intubation.


3. Question: How many hours does the surgery take?
Answer: About 1/2 hour.


4. Question: Are there any risks concerning erection?
Answer: No.


5. Question: How many days of hospital recovery are expected following the surgery?
Answer: One day.


6. Question: How long will I have to use a urethral catheter following surgery?
Answer: No catheter is used in this procedure.


7. Question: Are there any particular recommendations during convalescence?
Answer: During convalescence, antibiotic use is suggested. It is also suggested that sexual activity be avoided.


8. Question: When will I be able to resume sexual activity?
Answer: Sexual activity can be gradually resumed two weeks after surgery.


9. Question: Can I ride a bike or a motorcycle immediately after the surgery?
Answer: Yes.


10. Question: What kinds of foods and drinks should be avoided after the surgery?
Answer: None.

Up-to-date to 12-31-2015

Summarizing table PDF