Two-stage urethroplasty using oral mucosa graft

  • Introduction
  • F.A.Q.
  • Results
The surgical technique of “Two-stage Urethroplasty with oral mucosal graft” is conducted in two operations performed at different times. During the first operation, the urethra removed (figure 1) and replaced by an oral mucosal graft (figure 2) and the external urinary meatus is moved further down (figure 3). One year later, the urethra is closed and the patient is again able to void through the external urinary meatus at the apex of the glans (figures 4, 5, 6).
The surgical technique of Two-stage urethroplasty with oral graft is generally suggested in the following cases:

  • patients with penile complex urethral strictures.
  • patients with failed hypospadias repair.

Figure 1

Figure 2

Figure 3

Figure 4

Figure 5

Figure 6

1. Question: Can the surgical procedure be performed with full coverage by the National Health Care System?
Answer: Yes.


2. Question: What kind of anesthesia is used for this surgery?
Answer: General anesthesia with nasal tube.


3. Question: How many hours does the surgery take?
Answer: About 2 hours.


4. Question: Are there any risks concerning erection, fertility and urinary incontinence after the surgery?
Answer: No, there aren’t.


5. Question: How many days of hospital recovery are expected following the surgery?
Answer: In general, from 5 to 7 days.


6. Question: How long will I have to use a catheter after the surgery? Is it painful to use the catheter?
Answer: The catheter must stay in place for three weeks after the surgery. The catheter is well tolerated because of its small diameter.


7. Question: Are there any particular recommendations during convalescence?
Answer: During convalescence, the use antibiotics until the catheter is removed is suggested. Avoiding long car trips, as well as heavy labor and sexual and sports activities are also suggested.


8. Question: When will I be able to resume my working, sexual and sports activities?
Answer: All these activities can be gradually resumed about 30 days after the removal of the catheter.


9. Question: Can I ride a bike or a motorcycle immediately after the surgery?
Answer: Yes.


10. Question: What kinds of foods and drinks should be avoided after the surgery?
Answer: Beer and sparkling wines should be avoided, as well as large quantities of chocolate, cocoa, nuts and shellfish.