First stage of Johanson procedures

  • Introduction
  • F.A.Q.
  • Results
The surgical technique of “First stage of Johanson procedure” is to open the urethra (figures 1, 2), leaving for ever the external urinary meatus further down (figure 3).
The surgical technique of First stage of Johanson procedure is generally suggested in the following cases:

  • patients with penile complex urethral strictures due to lichen sclerosus.
  • patients with failed hypospadias repair.

Figure 1

Figure 2

Figure 3

1. Question: Can the surgical procedure be performed with full coverage by the National Health Care System?
Answer: Yes.


2. Question: What kind of anesthesia is used for this surgery?
Answer: General anesthesia with oro-tracheal tube.


3. Question: How many hours does the surgery take?
Answer: About 1 hour.


4. Question: Are there any risks concerning erection, fertility and urinary incontinence after the surgery?
Answer: No, there aren’t.


5. Question: How many days of hospital recovery are expected following the surgery?
Answer: In general, from 3 to 5 days.


6. Question: How long will I have to use a catheter after the surgery? Is it painful to use the catheter?
Answer: The catheter must stay in place for three or five days after the surgery. The catheter is well tolerated because of its small diameter.


7. Question: Are there any particular recommendations during convalescence?
Answer: During convalescence, the use antibiotics until the catheter is removed is suggested. Avoiding long car trips, as well as heavy labor and sexual and sports activities are also suggested.


8. Question: When will I be able to resume my working, sexual and sports activities?
Answer: All these activities can be gradually resumed about 30 days after the removal of the catheter.


9. Question: Can I ride a bike or a motorcycle immediately after the surgery?
Answer: Yes.


10. Question: What kinds of foods and drinks should be avoided after the surgery?
Answer: Beer and sparkling wines should be avoided, as well as large quantities of chocolate, cocoa, nuts and shellfish.
Up-to-date to 12-31-2015

Summarizing table PDF